Dr. Csernátony Zoltán
(1959-2023)

Megrendülve értesültem, hogy professzor Csernátony Zoltán, a Debreceni Egyetem tanára, a Klinikai Központ Ortopédiai Klinika igazgatója, életének 64. évében elhunyt.

Csernátony Zoltán 1959-ben született Debrecenben, általános orvosi diplomáját 1985-ben, ortopéd sebészi szakképesítését 1990-ben kapta meg a Debreceni Orvostudományi Egyetemen. 1993-ban Párizsban Diplôme d’Etudes Approfondies en Biomécanique et Biomatériaux címet, 1999-ben a Debreceni Egyetemen PhD fokozatot szerzett, ahol 2003-ban habilitált. 1987-től a debreceni Ortopédiai Klinika sebésze, 2003-tól a klinika igazgatója. A Magyar Biomechanikai Társaság elnöke, a Biomechanica Hungarica tudományos folyóirat alapító főszerkesztője. 150 tudományos közlemény szerzője, 12 szabadalom tulajdonosa. Fő kutatási és fejlesztési területe a mozgásszervi sebészethez kapcsolódik. Saját implantátum készletet fejlesztett ki a gerincdeformitások műtéti kezelésére, speciális csípő- és térdízületi protéziseket tervezett a komplikált protéziscserékhez, új elven működő gerincsebészeti műtőasztalt, műtői satupadot, csontdarálót, önpozicionáló műtőlámpát, halo húzatáshoz adaptált kerekesszéket, valamint térdmozgató készüléket tervezett. Az általa alapított és vezetett Biomechanikai Laboratórium országos elismertséget szerzett mind a mechanikai vizsgálatok, mind a gyors prototípus technológia orvosi alkalmazása területén.

A Gábor Dénes-díjat 2013-ban, a több évtizedes, kiemelkedő színvonalú kutatás és orvosi eszközfejlesztési tevékenységéért, különösen az új gerinc-implantátum rendszer, az új elven működő gerincsebészeti műtőasztal, térdtornáztató készülék, az új koncepción alapuló re-operációs moduláris csípőízületi vápa, az alsó végtagi tehermentesítést betanító és kontrolláló segédeszköz, az önpozicionáló műtőlámpa kidolgozása és bevezetése terén nyújtott alkotó munkájáért, a tudományos-szakmai közéletben vállalt szerepéért kapta.