Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2023

A versenyt minden évben a Szegedi SzC Gábor Dénes Technikum és Szakgimnázium Alapítványa hirdeti meg. A 2022/2023. tanévben immár 26. alkalommal. Rendhagyó módon a tavalyi tanévben csak a technikum diákjai nevezhettek a verseny hivatalos weboldalán.

A szervező tanárok 3 forduló feladatait írták ki, melyek online feltöltési határideje 2023. május 15-e volt. A versenyre 1-3 fős csapatok nevezhettek bármely évfolyamról. Minden csapat minden korcsoportban ugyanazokat a feladatokat oldotta meg. A díjazás korcsoportonként történt.

A feladatok megoldása csapatmunkát, kreativitást, önálló tanulást, internethasználatot igényelt. A szervezők célja volt, hogy a feladatokat minél kevesebb megkötéssel írják ki, ezzel teret engedve a diákok fantáziájának a megoldás megvalósításában.

Az egyik feladat a Petőfi-emlékévhez kapcsolódott. Digitális illusztrációt kellett készíteni Petőfi Sándor egyik költeményéhez. Érdekes volt látni, hogy a diákok mennyire különböző technikai megoldásokkal közelítettek a megvalósításhoz. Voltak, akik kézzel készült alkotások digitalizálása mellett döntöttek, mások profi módon használtak grafikai alkalmazásokat.

A második feladat egy videó, riport elkészítése GD-s életképek címmel. A szervezők célja volt, hogy a diákok minél jobban megismerjék a Gábor Dénes Technikumot, annak korábbi történetét, egykor ide járt diákjait, az itt tanulható szakmákat stb. A beadott munkák között volt pl. olyan, amely az iskola történetét ismertette korabeli képeslapok felhasználásával. De diákjaink felkutattak tanárokat, akik korábban diákként is a Gábor Dénes falai közé jártak. Más csapatok saját szakmájukat mutatták. Riportok, slideshow-k készültek, melyeket az iskola nyílt napjain is bemutatunk.

Harmadik feladatként egy online tesztet kellett kitölteni a korábban megszerzett ismeretek birtokában. A kérdéseket az iskola oktatási portálján keresztül érték el a csapatok a megadott időpontban.

A három forduló pontjait összesítve évfolyamonként hirdettünk helyezetteket. A díjakat a Novofer Alapítvány és a Szegedi SzC Gábor Dénes Technikum és Szakgimnázium Alapítványa ajánlotta fel, melyek ünnepélyes átadására ez év szeptemberében került sor.

Az eseményről a Szegedi SZC Gábor Dénes Technikum és Szakgimnázium honlapján bővebben olvashatnak: 
https://www.gdszeged.hu/hirek/gd-szamitastechnikai-emlekverseny-dijat

 

Az 1. helyezett csapatok:


 9. évfolyamon: „Cupcakke” – Bartucz Patrik, Horváth Lívia és Pomázi Annamári

10. évfolyamon: „Tahiti-Trolly” – Farkas Ákos és Muladi Máté 

11. évfolyamon: „No Name” – Paragi Jázmin

A 2. helyezett csapatok:

9. évfolyamon: „BJV” – Bakó Richárd, Jánosi Denisz és Vajkay Ervin
10. évfolyamon: „TRC Best Of” – Kátay Kornél, Kőházi Bence és Ritter Balázs
11. évfolyamon: „Trióptimisták” – Dobó Zoltán Dávid, Jelenovits Milán és Ocskó Gábor

A 3. helyezett csapatok:

9. évfolyamon: „M&M” – Kiss Milán és Szabó Marcell
11. évfolyamon: „Csongi DH Agi” – Flórián Attila Dávid, Szénási Kristóf és Várhegyi Csongor László

Különdíjas csapat – a legjobb videó-riport készítői:

„szerintem mindegy”: Révész Zsolt, Torma Zétény és Varga Viktor Ezékiel

A „Csongi DH Agi” csapat Petőfi-költemény illusztrációja