Örömmel és büszkén adjuk hírül, hogy az Akadémia Vezetői Kollégiuma 2020-ban Wahrmann Mór-érmet adományozott Karsai Bélának, a Karsai Holding Zrt. tulajdonosának és elnökének, a Bolyai János alkotói díj alapítójának, a NOVOFER Alapítvány kurátorának a nemzetközi szinten végzett kiváló tudományos kutatómunka támogatásáért, a fejlesztésben, a műanyag-feldolgozásban és a gyógyszeripari csomagolóanyag-gyártásban elért rendkívüli eredményei és kimagasló innovatív, valamint sikeres vállalkozói tevékenysége elismeréseként.

(forrás: https://mta.hu/mta_hirei/akademiai-elismeresek-nyilvanos-a-dijazottak-nevsora-110628)

 

 

 

Wahrmann Mór-érem

1897 óta az Akadémia a Wahrmann Mór Alapítványból évente jutalmazta a kereskedelem és ipar területén elért kiváló eredményeket 2000 koronával vagy azzal azonos értékű aranyéremmel. A kitüntetettek között a hazai gazdasági élet korabeli kiválóságai is szerepelnek, mint Ganz Ábrahám és Mechwart András.

A Wahrmann Mór-érem és oklevél a tudomány, a kutatásfejlesztés támogatása terén a gazdasági és állami életben tevékenykedő, kimagasló érdemeket szerzett személyeknek és szervezeteknek adományozható.


Az érmet Anton Scharff tervezte, előlapján az akadémiai címer látható hatsoros felirattal: A MAGYAR / IPAR / KERESKEDELEM / TERÉN / SZERZETT ÉRDEM / JUTALMÁUL, jobbra lent pedig a művész A. SCHARFF mesterjegye. Hátlapján középen babérfüzérben téglalap alakú mező található a díjazott nevének bevésésére. Felette megjelenik Budapest látképe a budai hegyekkel, a Várral, a Lánchíddal és az Akadémiával. Alatta babérfa látható, melynek tövében Vulcanus isten fél alakja látható vállára emelt kalapáccsal, vele szemben az ipart és a kereskedelmet jelképező Mercurius. Az érem felirata öt sorban a következő: A MAGYAR / TUDOMÁNYOS / AKADÉMIA / WAHRMANN / MÓR-ÉRME, alatta a K. B. verdejegy található. Az érem vert technikával készült 361 g súlyban és 80 mm átmérővel.

Évente legfeljebb két érem adományozására kerülhet sor, amelyet az Akadémia elnöke ad át az Akadémia rendes májusi közgyűlése alkalmával.