Bemutatkozik első Ifjúsági Nagykövetünk

 

Tudjátok, ki volt Gábor Dénes? És azt, hogy kik azok a magyar tudósok, mérnökök, akik az ő hagyományát követve hozzájárulnak egy jobb, sikeresebb gazdasághoz és társadalomhoz? Érdekel Titeket a tudomány, a technológia, de nem vagytok biztosak benne, hogy nektek való ez a pálya vagy hogy hogyan lehettek benne sikeresek? A Gábor Dénes-díj első Ifjúsági Nagyköveteként az a célom, hogy párbeszédet teremtsek Köztetek és azok között az elismert szakértők között, akik tudják a kérdéseitekre a választ.

Ecsedi Boglárka vagyok, 2021-ben végeztem a Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnáziumban, jelenleg a Georgia Institute of Technology Computer Science szakán tanulok az Amerikai Egyesült Államokban a magyar Stipendium Peregrinum ösztöndíjnak köszönhetően. 11 éves voltam, amikor elkezdtem programozást tanulni, majd különféle középiskolás programoknak és versenyeknek köszönhetően megismerkedtem a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia világával. Viszonylag fiatalon belecsöppenve a kutatás világába felismertem, hogy mennyi előnye lehet annak, ha valaki fiatalon elkezd tudományos munkával foglalkozni és együttműködni a tapasztaltabb szakértőkkel. Nagykövetként az a célom, hogy a komoly tudományos közegek elérhetők legyenek a magyar fiatalok számára hazai és nemzetközi szinten is, és hogy mindenki egyenlő esélyekkel indulhasson el egy tudományos vagy műszaki pályán, függetlenül attól, hogy honnan, milyen háttérből indul. A NOVOFER Alapítvány ebben kiváló munkát végez a fiataloknak szóló tevékenységein keresztül.

Az Alapítvány egyik talán legjelentősebb tevékenysége maga a Gábor Dénes-díj, melyet többszáz tudósnak ítélt már oda. Egy olyan jelentős hálózat, egy olyan tapasztalat- és tudásbázis ez, melynek hatalmas a hatása itthon és külföldön egyaránt. Az Alapítvánnyal közösen azt a célt tűztük ki, hogy ebből a tudásbázisból merítve közelebb hozzunk Titeket a tudományos és technológiai pályákhoz, és együtt inspirálódjunk és tanulhassunk azoktól, akik példaként előttünk járnak ezen az úton. Ezen célok elérésén fogok munkálkodni a következő időszakban mint a NOVOFER Alapítvány és a Gábor Dénes-díj Ifjúsági Nagykövete.

Ecsedi Boglárka