EMLÉKEZZÜNK RÁ ÉS KÖVESSÜK ŐT

In Memoriam Gábor Dénes

 Immár negyven éve, hogy 1979 február 9.-én, távol hazájától, de attól igazán nem elszakadva itt hagyott bennünket Gábor Dénes, a magyar fizikus és feltaláló, valamint társadalom tudós, a Nobel-díj tulajdonosa. Számos találmánya a mai napig alapját adja fejlesztéseknek és alkalmazásoknak, világszemlélete és „jövőbe látása” például szolgálhat a ma és holnap nemzedékének. Élete utolsó szakaszában a Római Klub tagjaként olyan összefüggésekre hívta fel a figyelmet írásaiban, amelyek ma is megszívlelendők és olyan veszélyeket prognosztizált, amelyek ma talán még nagyobb mértékben vetnek árnyékot számos folyamatra.

 

 

Találmánya – az aeroplan körhinta – már 10 esztendős korában szabadalmi bejelentésben jelent meg, fiatal villamos mérnökként már a tranziens elektromos jelenségek foglalkoztatták és 47 évesen dolgozta ki a holográfia elméletét. Ez utóbbit ismerték el 1971-ben a fizikai Nobel-díjjal. De ne feledkezzünk meg arról a szakmai kirándulásáról sem, amely a plazmalámpa megalkotásához, majd az elektronmikroszkóp felfedezéséhez vezetett.

 

Társadalomtudósként 1963.-ban a „Találjuk fel a jövőt” című könyvében három dilemma – sajátos szóhasználatában trilemma – köré csoportosította alapvetéseit: a nukleáris háború, a túlnépesedés és a tétlen kényelem korszaka foglalkoztatta. Hogy csak ez utolsó jóslatára gondoljunk: A mesterséges intelligencia megjelenése és Ipar 4.0 alapjai milyen hatalmas mértékben igazolhatják jövőképét!

Nem véletlen, hogy munkatársa – az azóta tragikus körülmények között elhunyt – Greguss Pál professzor a reneszánsz ember mintaképének tekintett rá. Tegyük mi is!

…és segítsük hozzá a ma felnővő generációt ahhoz, hogy gondolkodásokban és később alkotó tevékenységükben ezt a felelősséget érezzék, tudatosítsák és terjesszék.

Jamrik Péter
a NOVOFER Zrt elnöke,
a Gábor Dénes-díj alapítója