Örömmel értesültünk arról, hogy Dr. Barabási Albert-László, fizikus, hálózatkutató, a Közép-európai Egyetem professzora, az MTA külső tagja, 2016-ban Gábor Dénes díjjal kitüntetett kutató kapta a 2019 évi Bolyai díjat.

Szabó Gábor, a Bolyai-díj Alapítvány kuratóriumának elnöke beszédében kiemelte, hogy Barabási Albert-László nagyívű pályafutása a Hargita megyei Karcfalván indult, kezdeti tanulmányait Romániában kezdte, majd az ELTE-n folytatta és a Boston Universityn doktorált. Hat évvel ezután, csupán 33 évesen már a Notra Dame Egyetemen tanított. Szerinte karrierjében hullámvölgyeket nem igen találunk, de csúcspontokat igen. Ilyen volt például az 1999-ben Science folyóiratban megjelent dolgozata, amely eddig 16500 hivatkozást kapott, és azt mondta ki, hogy a gyakorlatban számos olyan hálózat van, amely nem modellezhető az Erdős-Rényi féle véletlen modellel.

„Példakép lehet a következő kutató generációk számára” – vélekedett Szabó Gábor.

A Bolyai-díj

díjat olyan magyar állampolgárságú, illetve magyar származású személynek adományozhatják, aki nemzetközi mércével is kimagasló eredményt ért el a tudományos kutatás, fejlesztés, a tudományos utánpótlás nevelése, illetve ezek eredményeinek a társadalmi-gazdasági életben való hasznosítása terén. A Bolyai-díjat magántőkéből hozták létre 1998-ban üzletemberek: a kezdeményező Somody Imre, Karsai Béla, Lantos Csaba, Somody Imréné, valamint Várkonyi Attila. Hozzájuk csatlakozott 2001-ben Alexander Brody író és reklámszakember, majd 2009-ben további két magyar származású tudóssal egészült ki a támogatók köre: az idén elhunyt Oláh György Nobel-díjas kémikus és John Lukacs történész védnökként vett, illetve vesz részt a kezdeményezésben.

Az elismerés tudományterülethez nem köthető, amelyet az eddigi díjazottak listája is jól példáz. A 2017-es díjazott É. Kiss Katalin nyelvész volt, előtte Pál Csaba biológus, Nusser Zoltán neurobiológus, Dr. Perczel András vegyész, Dr. Ritoók Zsigmond ókorkutató, Dr. Lovász László matematikus, Dr. Bor Zsolt fizikus, Dr. Roska Tamás informatikus, valamint Dr. Freund Tamás biológus kapta meg a kezdetben 50.000, majd 2009 óta 100.000 euróval járó elismerést. 2017-ben a kezdeményezés mellé állt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal is.

Budapest, 2019. május 29.
Barabási Albert-László fizikus, hálózatkutató, a Magyar Tudományos Akadémia külsõ tagja (b) átveszi a Bolyai János Alkotói Díjat Áder János köztársasági elnöktõl (k) a Magyar Tudományos Akadémián tartott gálaesten 2019. május 29-én. Mellettük Szabó Gábor, a Bolyai-díj Alapítvány kuratóriumának elnöke. MTI/Szigetváry Zsolt

(forrás: www.portfolio.hu)