Élelmiszertechnológus-mikrobiológus, biokémikus, agrármérnök, az Iszkaszentgyörgy-i kísérleti fejlesztő laboratórium megalapítója és vezetője

A díjat a fogyasztói igényeknek megfelelő, nagy biológiai értékű új élelmiszeripari készítmények előállítása, piaci bevezetése, az új szemléletű enzimmegőrzéses élelmiszertartósítási technológiák kidolgozása és szabadalmaztatása, a funkcionális élelmiszerek és gyógyszernek nem minősülő étrendi kiegészítők (un. nutracetikumok) tárgykörben folytatott több évtizedes eredményes kutatási-fejlesztési tevékenységéért, táplálkozásterápiai munkásságáért, a „kíméletes” tartósítási módok elterjesztéséért, szellemi termékeinek megvalósításáért kapta.

1950-ben született Celldömölkön.1977-ben tartósítóipari mérnöki diplomát szerzett a Kertészeti Egyetem Tartósítóipari Karán, 1980-ban a BME Vegyészmérnöki Karán mérnök-biológus szakmérnöki,1981-ben a Keszthelyi Agrártudományi Egyetemen húsipari szakmérnöki diplomát. Egyetemi doktori fokozatát (1983) élelmiszerkémia, az MTA TMB aspiránsi végbizonyítványát (1983) biokémia tudományszakból a BME Vegyészmérnöki Karán szerezte meg. A K+F Patent Service Kft. ügyvezetője és fő tulajdonosa, az ET-TE Alapítvány elnöke. Alap és alkalmazott kutatási tevékenységét az élelmiszeriparon belül húsipari, baromfiipari, tartósítóipari és halfeldolgozó-ipari területeken végzi. Számos technológiai és termékfejlesztést valósított meg a minőségi és biztonságos élelmiszer-előállítás érdekében. Legjelentősebbek a húsminőség javítására kidolgozott tenyészszelekciós vérbiokémiai teszt, az enzimmegőrzéses biológiai tartósítás, a komplex halfeldolgozási program.

39 bejelentett, megadott szabadalom tulajdonosa, amelyekből a busa halolaj szabadalmat hasznosítja is. Eredményeit 57 publikációban tette közzé. A WABT-UNESCO Közép-Európai Szekciójának Táplálkozás és Egészség munkabizottságát vezeti.