Tisztelt Díjazottunk, kedves Barátunk!

Idén júniusban ünnepeljük Gábor Dénes születésének 120. évfordulóját, majd a jövő év decemberében lesz 50 éve, hogy átvette a fizikai Nobel-díjat.
A NOVOFER Alapítvány a Műszaki Szellemi Alkotásért kuratóriuma úgy határozott, hogy a köztes másfél esztendős időszakot a tartalmas és újszerű emlékezésnek szentelve
GÁBOR DÉNES EMLÉKÉVEK 2020-2021 címen indít jubileumi eseménysort.

Az Emlékévek megalakítandó Programbizottságát és a tervezést az idei tavaszt beárnyékoló világjárvány keltette kötelező elővigyázatosság korlátozza ugyan, de vannak azonban olyan kezdeményezéseink, amelyek ebben az időszakban is megvalósíthatóak – amennyiben Önökben/Bennetek társakra találunk.

Az első ilyen elem lehet az az esszéfolyam, amely az elmúlt időszakban három ízben tette közkinccsé a Gábor Dénes-díjasok aktuális gondolatait – kötődve névadónk mérnöki, feltalálói és társadalomtudósi munkásságához. Ahhoz az életműhöz, amit az 1963-72 között született Találjuk fel a jövőt!, Tudományos, műszaki és társadalmi innovációk, valamint különösen Az érett társadalom című kötetek oly máig ható érzékletességgel közvetítenek. Ez a hagyományos esszétematika most új megvilágításba került a veszélyhelyzet, de különösen az azt követő – jelenleg már prognosztizálható – világméretű változások okán.

A most következő hónapok gazdasági-, társadalmi folyamatai részeként, vagy azok inspirálására a tudományos megalapozottságú mérnöki, innovációs tevékenység felértékelődését várjuk. Ebben a folyamatban Gábor Dénes szellemi öröksége, a kihívásokkal szembenéző, felelős válaszokat kereső magatartása hasznos kalauzunk lehet.

Arra kérjük hát jeleseinket, hogy e modern kori pandémiának a fénytörésében fogalmazzák meg a vállalt példakép és a mai globális kihívás keltette rezgéseket „interferálva”, a saját munkásságuk eseményterében érvényes és megosztásra szánt jövőépítő gondolataikat – itt és most.

Ez az éltető szellemidézés keltette „utórezgés” segíthet választ adni az égető kérdésre: elég érett-e a társadalmunk, s mi kell ahhoz, hogy érettebb legyen. Nagyon bízunk abban, hogy a Gábor Dénes-díjasok közössége ezen a csatornán keresztül is tud és szándékozik segítséget nyújtani a világnak, de legalábbis nemzetünknek.

Friss esszékötetünk szerkesztésére Dürr Jánost, a Tudományos Újságírók Klubjának stratégiai vezetőjét kértük fel (janos.durr@gmail.com +36702524278). A megjelenésre szánt (max. 20 ezer karakteres) írásokat 2020 május 20-ig beérkezően várjuk tisztelt Díjazottjainktól. Gondolataikat kötetbe szerkesztve először elektronikus formában Gábor Dénes születésének napjára (június 5.) időzítve, majd a veszélyhelyzet megszűntét követően a legaktuálisabb írásokat nyomtatott formában is szeretnénk megjelentetni.

Minden olyan javaslatot, felajánlást és kezdeményezést örömmel fogadunk, amely emlékápoló munkánkat támogatja. Bízunk abban, hogy felkérésünket elfogadva együtt tehetünk közös céljainkért.

További sikeres alkotómunkát és jó egészséget kívánunk!

 

Dr. Bendzsel Miklós             és            Jamrik Péter
kuratóriumának elnöke                      a Gábor Dénes-díj alapítója