A Gábor Dénes Emlékévek 2020-2021 keretében a Londoni Nagykövetséggel együttműködve új emléktáblát avattunk Gábor Dénes londoni nyughelyén a Putney Valey Temetőben. Az ünnepség a Londoni Nagykövetség Gábor Dénes Emlékév programjának része volt, melyet a Magyar Tudomány Ünnepéhez igazítottak.

2021-ben a Londoni Nagykövetség a „Gábor Dénes év” keretében több eseményt a Nobel-díjas tudós szellemi örökségének gondozásának szentelt. 2021. október 21-én a magyar diákok számára tartott inspiráló jelleggel Gábor Dénes munkásságáról megemlékező évnyitó ünnepség volt a Nagykövetségen, amin közel 100 Egyesült Királyságban tanuló magyar hallgató jelent meg. Kumin Ferenc nagykövet úr Gábor Dénesnek a brit és magyar tudománypolitika számára ma is releváns szellemi örökségének a használható tudomány alkotásra, a fenntarthatóság korlátaira, az egyéni és társadalmi felősségvállalás jelentőségére vonatozó elemeire hívta fel a figyelmet.

 

Kumin Ferenc nagykövet méltatta Gábor Dénes örökének jelentőségét

Gábor Dénes 1979-ben hunyt el, és végrendeletének megfelelően nem temették el, hanem hamvasztás után szétszórták hamvait a londoni Putney Valley temetőben. A temetőben korábban állított emléktábla – amelynek eredeti gazdáját nem sikerült fellelni – bérleti időszakának lejárta után eltávolították.

Az új emléktábla avatásán a londoni magyar nagykövetség munkatársai, közigazgatási ösztöndíjasok, Stipendium Peregriunum ösztöndíjasok és az Imperial College (Gábor Dénes alma matere) képviseletében egy ott tanuló hallgató tette tiszteletét. Az emléktábla állítás költségeit a NOVOFER Alapítvány finanszírozta, a Nagykövetség támogatásával készült el és került felavatásara. Az emlékhely jelenlegi szerződés alapján 2029-ig, a Putney Valey Temető P8,15-ös parcellájában látogatható.

 

GALÉRIA