(Füred TV)

Gábor Dénes Emlékfa ültetés 2020 – Sajtóanyag letölthető >> 

2020-ban emlékezünk meg Gábor Dénes születésének 120., majd 2021-ben a Nobel-díjnak részére történő odaítélésének 50. évfordulójáról. Emlékezünk a tudósra, a mérnökre, a feltalálóra, fejet hajtunk életműve előtt. Emlékezünk Gábor Dénes máig ható, sőt még a jelen generáció jövőjének is szóló üzeneteire. Születésnapját köszöntve, egyben emlékezünk a humanista gondolkodóra, a Római Klub egyik megalapítójára.

Emlékprogram sorozatunk nyitó eseménye a 2020.09.11-én 15 órai kezdettel megrendezett ünnepélyes Gábor Dénes Emlékfa ültetés Balatonfüreden a Tagore sétányon, a Nobel-díjasok ligetében, melyet Emlékülés, sajtótájékoztató és állófogadás követett a Zsidó Kiválóságok Házában.

Az Tagore sétányon az ünnepélyes faültetést Dr. Bóka István, Balatonfüred polgármestere nyitotta meg, köszöntötte a résztvevőket, majd Dr. Bendzsel Miklós és Dr. Olti Ferenc közreműködésével elültették a Tiszafát és aláírták az Emlékkönyvet.

 

– A Nobel-díjasok ligete egyedülálló, méltán lehet rá büszke a város. Vastagh György tanár úr tudománytörténeti munkájának köszönhetjük, hogy létrejött ez a liget, ahol most Gábor Dénes igazán jó társaságba került – fogalmazott Bóka István, aki a tudós elhíresült mondatával zárta beszédét:

A jövőt nem lehet előre megjósolni, de a jövőnket fel lehet találni.

Gábor Dénes Emlékfa elhelyezkedése

Program:
15:00 Emlékfa ültetés, Balatonfüred, Tagore stny.
16:00 Emlékülés, Zsidó Kiválóságok Háza
17:00 Állófogadás

Az Emlékülés előadói:
Dr. Bendzsel Miklós, NOVOFER Alapítvány kuratóriumi elnök,
Dr Olti Ferenc, Zsidó Kiválóságok Háza elnöke
Gabnai Sándor evangélikus lelkész
Dr Padisák Judit , a Veszprémi Akadémiai Bizottság elnöke
prof. Pósfai Mihály akadémikus együtt
Horányi Gábor fizika tanár, a Lauder iskola főigazgatója

Rövid megemlékezést tartottunk Gábor Dénes szellemiségének több aspektusából, újszerű gondolatokkal, kiváló előadókkal. Gábor Dénes életére, munkásságára emlékeztünk a vallás, tudomány és oktatási szemszögéből.

„Gábor Dénes (1900-1979) Nobel-díjas magyar mérnök-fizikus, polihisztor emlékére ültette születésének 120. évfordulóján a NOVOFER Alapítvány a Műszaki Szellemi Alkotásért és Balatonfüred Város Önkormányzata -2020 -„

 

Program:
15:00 Emlékfa ültetés, Balatonfüred, Tagore stny.
16:00 Emlékülés, Zsidó Kiválóságok Háza
17:00 Állófogadás

Az Emlékülés előadói:
Dr. Bendzsel Miklós, NOVOFER Alapítvány kuratóriumi elnök,
Dr Olti Ferenc, Zsidó Kiválóságok Háza elnöke
Gabnai Sándor evangélikus lelkész
Dr Padisák Judit , a Veszprémi Akadémiai Bizottság elnöke
prof. Pósfai Mihály akadémikus
Horányi Gábor fizika tanár, a Lauder iskola főigazgatója

Dr. Bendzsel Miklós, a NOVOFER Alapítvány kuratóriumának elnöke

Olti Ferenc, a Zsidó Kiválóságok Háza elnöke

Gabnai Sándor evangélikus lelkész

Dr. Padisák Judit, a Veszprémi Akadémiai Bizottság elnöke

prof. Pósfai Mihály akadémikus

Horányi Gábor fizika tanár, a Lauder iskola főigazgatója

A NOVOFER Alapítvány 1989-ben hozta létre a Gábor Dénes-díjat, amely a műszaki-szellemi alkotások, a mérnöki munka, a technológiai fejlesztés terén nyújtott kiemelkedő teljesítmények elismerését célozza. A Gábor Dénes-díj megalapítóinak szándéka egyben a technológiai innováció, a műszaki/mérnöki kutatómunka, az ember által teremtett gépek és létrehozott anyagi konstrukciók iránti társadalmi figyelem és elismerés felkeltése és megerősítése volt. A tudományos és szellemi teljesítményekre épülő világunkban vissza kell állítani, meg kell erősíteni az anyaggal történő bánás, a technológiai képességek, a műszaki alkotások és alkotók iránti méltó társadalmi elismerést is. A Gábor Dénes-díj és annak ma már több mint 30 éves története alapvetően a fentiekről szól.

A Gábor Dénes-díj, díjak átadására 2005 óta, decemberben a Parlament Főrendházi üléstermében, ünnepélyes külsőségek közepette, a Magyar Kormány illetékes tagjainak részvételével kerül sor. Az évente általában hét kiemelkedő személyiség számára kiosztott díj a civil szféra egyik legnevesebb műszaki alkotói elismerése ma Magyarországon.

Gábor Dénesre emlékezve egyben tisztelegni szeretnénk az eddigi Gábor Dénes-díjasok személye és teljesítménye előtt is, erőt, bátorítást adva a mostani fiatal korosztálynak a nagy tudós és a méltó elődök példájának követésére.

A Kuratórium szilárd meggyőződése, hogy nincs versenyképes ország versenyképes gazdaság nélkül csakúgy, mint ahogy nincs versenyképes termék, fejlesztés nélkül és nincs versenyképes fejlesztés, színvonalas kutatás nélkül.  Minderre Gábor Dénes élete és munkássága fényes példa és bizonyíték.

Gábor Dénes nem csak Nobel-díjas tudós volt, de mérnök és feltaláló is egyben. Mindemellett humanista gondolkodó, akit izgattak az emberiség nagy problémái és a társadalmi kérdések. Mai szóhasználattal élve, a „fenntartható fejlődés” elvének egyik megalapítóját tisztelhetjük benne. A műszaki-technológiai haladás és a társadalmi fejlődés kölcsönhatásairól három értékes könyvet is írt: Találjuk fel a jövőt! (1963); Tudományos, műszaki és társadalmi innovációk (1970) és Az érett társadalom (1972). Tehát, a Nobel-díjas tudós és a zseniális feltaláló mellett, a jövőről felelősen gondolkodó humanista közíró előtt is fejet hajtunk a megemlékezéssel.

Médiamegjelenések:
Balatonfüre hírportál 
Veszprém megyei hírportál
Hírolvasó
Füred TV
Hírbalaton

 

Képek a faültetésről és az emlékülésről