GÁBOR DÉNES EMLÉKÉVEK 2020-2021

Idén júniusban ünnepeljük Gábor Dénes születésének 120. évfordulóját, majd a jövő év decemberében lesz 50 éve, hogy átvette a fizikai Nobel-díjat. A NOVOFER Alapítvány a Műszaki Szellemi Alkotásért kuratóriuma úgy határozott, hogy a köztes másfél esztendős időszakot a tartalmas és újszerű emlékezésnek szentelve GÁBOR DÉNES EMLÉKÉVEK 2020-2021 címen indít jubileumi eseménysort. Az Emlékévek megalakítandó Programbizottságát és a tervezést az idei tavaszt beárnyékoló világjárvány keltette kötelező elővigyázatosság korlátozza ugyan, de vannak azonban olyan kezdeményezéseink, amelyek ebben az időszakban is megvalósíthatónak tűnnek.

Kérjük kísérjék figyelemmel honlapunkat, facebook oldalunkat és iratkozzanak fel youtube csatornánkra

 

Gábor Dénes GALÉRIA

Gábor Dénesről

1900. június 5-én, Budapesten született Gábor Dénes. Természettudós, villamosmérnök, Nobel-díjas feltaláló volt. A Royal Society rendes (1956), a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagja (1964), a Brit Birodalmi Rend lovagja (1970), a National Academy of Sciences (USA) külső tagja (1970), a southamptoni (1970), a delfti (1971), a surrey-i (1972), a city-i (1972), a londoni (1973) és a columbiai (1975) egyetemek díszdoktora.

GÁBOR DÉNES EMLÉKBÉLYEG

A Gábor Dénes évfordulók emlékére Gábor Dénes portréját tartalmazó alkalmi holografikus emlékblokk-készletet vásároltunk a 2000. évi kibocsátási kontingensből, a Magyar Postán keresztül.

Gábor Dénes Nyughelyének megújítása 2021

A Gábor Dénes Emlékévek 2020-2021 keretében a Londoni Nagykövetséggel együttműködve új emléktáblát avattunk Gábor Dénes londoni nyughelyén a Putney Valey Temetőben. Az ünnepség a Londoni Nagykövetség Gábor Dénes Emlékév programjának része volt, melyet a Magyar Tudomány Ünnepéhez igazítottak.

Gábor Dénes Emléknap a Szöuli Nagykövetségen 2021

2021.11.23. reggel 7 óra “LET’S INVENT THE FUTURE TOGETHER!”
címmel VIRTUÁLIS GÁBOR DÉNES EMLÉKNAPRA invitáljuk Önöket, melyet a Szöuli Nagykövetséggel együttműködve hirdetünk meg a Gábor Dénes Emlékévek 2020-2021 programsorozat részeként.
A meghívóban olvashatják a részletes programot. Koppa Pál professzor fogja képviselni Alapítványunkat és a Gábor Dénes díjasok közösségét.
A RENDEZVÉNY REGISZTRÁCIÓHOZ KÖTÖTT!

Gábor Dénes Emléknap a Műegyetemen 2021

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Gábor Dénes-díjasok Klubja és a NOVOFER Alapítvány közös szervezésében került megrendezésre 2021.11.12-én Gábor Dénes emlékére szervezett tudományos ismeretterjesztő délután, ahol Gábor Dénes-díjas tudósokkal találkozhattak a meghívott középsikolás diákok.

MAGYAR TUDOMÁNY ÜNNEPE AZ AKADÉMIÁN 2021

2021. november 15.-én a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat keretében került sor az MTA Közoktatási Elnöki Bizottsága szimpóziumára, amelynek fókuszában a természettudomány tanításának aktuális problémái álltak. Az eseményt dr. Erdei Anna, az MTA főtitkár-helyettese nyitottam meg.

Gábor Dénes megemlékezés a Lakiteleki Népfőiskolán 2021

Dr. Bendzsel Miklós, Alapítványunk elnöke tartott előadást Gábor Dénesről, Nobel-díjas fizikusunk 2020-2021. emlékéve apropóján a Lakiteleki Népfőiskolán. Az önmagát „fizikus feltalálónak és szociális írónak” valló XX. századi példakép, több könyvet is írt, amelyekben igyekezett feltárni azt, hogyan kell bánni a belülről fakadó kreatív folyamatainkkal. Gábor Dénes fizikai munkássága mellett sokat foglalkozott a kutatók, feltalálók globális felelősségérzetével, …

Gábor Dénes emlékfa ültetés 2020

2020.09.11. Balatonfüred, Tagore sétány Nobel-díjasok ligete Emlékprogram sorozatunk nyitó eseményének szántuk a 2020.09.11-én 15 órai kezdettel megrendezett ünnepélyes Gábor Dénes Emlékfa ültetés Balatonfüreden a Tagore sétányon, a Nobel-díjasok ligetében, melyet Emlékülés, sajtótájékoztató és állófogadás követett a Zsidó Kiválóságok Házában.

Virtuális Esszé kötet 2020

Gábor Dénes díjasaink Gábor Dénes születésének 120. évfordulójára e modern kori pandémiának a fénytörésében fogalmazták meg a vállalt példakép és a mai globális kihívás keltette rezgéseket „interferálva”, a saját munkásságuk eseményterében érvényes és megosztásra szánt jövőépítő gondolataikat. LÁTOMÁSOK KORONAVÍRUS IDEJÉN Elég érett-e a társadalmunk?

Boros Barbara filmje Gábor Dénesről

 

 

 

Gábor Dénes – A Nobel-díjas

 

 

 

Gábor Dénes – Holográfia napjainkban

 

 

 

Gábor Dénes – díj

 

 

 

Gábor Dénes –  holográfia

Egy Nobel-díjas gondolat…

 

 

Gábor Dénes és a holográfia

M5 Multiverzum 2020.11.22-ei adása, melyben Gábor Dénesről a holográfiáról emlékezünk.

 

 

120 éve született Gábor Dénes

Gábor Dénes születésének 120. évfordulójára készült rövidfilm, mely bemutatja életének és munkásságának fontosabb állomásait.    

A kőrhintától a COVID19-ig 2020

Gábor Dénes születésének 120. évfordulójára készült rövidfilm, mely bemutatja életének és munkásságának fontosabb állomásait. A Gábor Dénesi szellemiség miként tűnik fel napjainkban, a róla elnevezett díjjal elismert szakemberek milyen módon veszik ki részüket a kialakult, eddig még nem ismert helyzetben.

Gábor Dénes a holográfia ötletéről

Az videó egy 1972-ben készült interjú részlete, amelyben Sas Elemér Gábor Dénest a holográfiáról és egyéb munkáiról kérdezi. A Sokszemközt – tudósokkal című műsorba készült interjú során Gábor Dénes, mint évtizedek óta Angliában élő, Nobel-díjas magyar származású tudós és a londoni Imperial College alkalmazott elektronika professzora nyilatkozik.

Gábor Dénes a tudósok felelősségéről

Sas Elemér 1972-es interjúja a Magyar Televízió Sokszemközt – tudósokkal című műsorában. Részlet.

Hologram

 

Mindenki Akadémiája 2017

Gábor Dénesről és a róla elnevezett díjról.  

In Memoriam Gábor Dénes

Emlékezés Gábor Dénes életútjára A Magyar Tudományos Akadémia könyvtárának honlapján.  

Legfrissebb hírek

 

Interjú Karsai Béla kurátorral

Beszélgetés a Gábor Dénes-díjról, a 2021 évi felterjesztési időszakról…

 

Forráslista a Gábor Dénes emlékévek kapcsán ajánlott dokumentumok (képek, videók, stb.) felhasználáshoz:

Figyelem! A honlapunkról letölthető dokumentumok kereskedelmi-, üzleti- és jövedelemszerzési célból nem használhatók fel. Azok csak a megemlékezést és az ismeretterjesztést szolgálhatják!

– A Gábor Dénes-díj átadásokról szóló video- és fényképfelvételek – A díjazottakkal a díjátadások alkalmából készült video- és fényképfelvételek – A Gábor Dénes középiskolai- és felsőoktatási pályázatok eredményhirdetéseiről készült video- és fényképfelvételek – A Gábor Dénes Szellemi Örökség Program keretében tartott rendezvényeken készült video- és fényképfelvételek – A NOVOFER Alapítvány 20 éves évfordulója alkalmából készült film – A Gábor Dénes-díj rekvizitumairól készült felvételek – A londoni temetőben Gábor Dénes megemlékezéséről és emléktáblájáról készült felvételek – A Gábor Dénes 2020-21 emlékévekre készült filmek és spotok – A Gábor Dénes szabadalmi bejelentéseiről szóló kópiák – A Nobel-díj átadási ünnepségen és azon alkalomból Gábor Dénesről készült felvételek – Gábor Dénesről nyilvános események alkalmából készült felvételek – Greguss Pál professzor által rendelkezésünkre bocsátott felvételek, írások és levelezések