Nemzetközi Gábor Dénes díj

A NOVOFER Alapítvány a műszaki-szellemi alkotásért Kuratóriuma, általában minden harmadik évben hirdet pályázatot a 35. életévét betöltő vagy fiatalabb, elsősorban PhD fokozattal már rendelkező vagy PhD képzésben részt vevő tudományos kutatók részére, a Gábor Dénes munkássága szellemében inspirált területeken (alkalmazott fizika, műszaki alapkutatások, informatikát megalapozó eredmények), vagy az ott elért kutatási eredményeket hasznosító tudományos szakterületeken (pl. az orvos-tudomány területén) dolgozók részére.

A Nemzetközi Gábor Dénes-díj célja, hogy a fiatal szakembereket kiemelkedő és gyakorlatba vehető tudományos eredmények elérésére serkentse, továbbá ösztönözze és előmozdítsa a különböző nemzetiségű kutatók közötti együttműködést.

A Díj Gábor Dénes portré hologramját magába foglaló, 130 mm átmérőjű és 700 gramm súlyú ezüst medálból, és az adott évi felhívásban meghatározott összegű pénzdíjból áll, melyet a Kuratórium egy magyar és egy külföldi állampolgárságú fiatal kutatónak ítél oda, a nemzetközi Díjbizottság javaslata alapján. A plakettet dr. Greguss Pál és Fritz Mihály tervezte.

A pályázatot a Magyar Tudományos Akadémia és a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal védnökségével hirdetjük meg, mely tartalmazza a részvételi feltételeket. A népszerüsítésben segítségünkre vannak a TéT attasék, az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Külügyminisztérium, a Magyar Tudományos Akadémia, a műszaki és természettudományi egyetemek, a hazai és külföldi szaksajtó, és számtalan intézmény, akik honlapjukon biztosítanak helyet a magyar és angol nyelvű felhívásnak.

A nemzetközi Gábor Dénes-díjat 2009 végéig hat magyar, három amerikai, egy osztrák, egy orosz és egy belga állampolgárságú tudós, alkotó, kutató, fejlesztő szakember vehette át, akik azon a területen értek el jelentős eredményeket, mely területen Gábor Dénes dolgozott.