Nemzetközi Gábor Dénes díj

A NOVOFER Alapítvány a műszaki-szellemi alkotásért Kuratóriuma, általában minden harmadik évben hirdetett pályázatot a 35. életévét betöltő vagy fiatalabb, elsősorban PhD fokozattal már rendelkező vagy PhD képzésben részt vevő tudományos kutatók részére, a Gábor Dénes munkássága szellemében inspirált területeken (alkalmazott fizika, műszaki alapkutatások, informatikát megalapozó eredmények), vagy az ott elért kutatási eredményeket hasznosító tudományos szakterületeken (pl. az orvos-tudomány területén) dolgozók részére.

A Nemzetközi Gábor Dénes-díj célja volt, hogy a fiatal szakembereket kiemelkedő és gyakorlatba vehető tudományos eredmények elérésére serkentse, továbbá ösztönözze és előmozdítsa a különböző nemzetiségű kutatók közötti együttműködést. A Díj Gábor Dénes portré hologramját magába foglaló, 130 mm átmérőjű és 700 gramm súlyú ezüst medálból, és az adott évi felhívásban meghatározott összegű pénzdíjból állt, melyet a Kuratórium egy magyar és egy külföldi állampolgárságú fiatal kutatónak ítél oda, a nemzetközi Díjbizottság javaslata alapján. A plakettet dr. Greguss Pál és Fritz Mihály tervezte.

A nemzetközi Gábor Dénes-díjat 2009 végéig hat magyar, három amerikai, egy osztrák, egy orosz és egy belga állampolgárságú tudós, alkotó, kutató, fejlesztő szakember vehette át, akik azon a területen értek el jelentős eredményeket, mely területen Gábor Dénes dolgozott.

(A Gábor Dénes-díj határon túli magyarok által történő elnyerhetőségének megteremtését követően a Kuratórium a díj meghirdetését felfüggesztette.)