NKFIH támogatás

BESZÁMOLÓ az ED_18-1-2018-0004 támogatási szerződés teljesítéséről.


Gábor Dénes-díj átadási ünnepség 2018

A társadalmi fejlődés csak magas szinten képzett alkotó emberek közreműködésével biztosítható, ezért társadalmi érdek a kutató, fejlesztő, feltaláló, oktató szakemberek kiemelkedő teljesítményének
elismerése és sikereik példaként állítása.

Az 1989-ben létrehozott Díj megalapítóinak szándéka a technológiai innováció, a műszaki/mérnöki kutatómunka, az ember által teremtett gépek és anyagi konstrukciók iránti társadalmi figyelem és elismerés felkeltése és megerősítése volt. A tudományos és szellemi teljesítményekre épülő világunkban meg kell erősíteni az anyaggal történő bánás, a technológiai képességek, a műszaki
alkotások és alkotók iránti méltó társadalmi elismerést is.

A Gábor Dénes-díj és annak ma már közel harminc éves története alapvetően erről szól. Az Alapítvány kuratóriuma arra törekszik, hogy a díjátadási ünnepség minden tekintetben méltó legyen ahhoz a teljesítményhez, melyet elismerni szándékozik. A díjátadási endezvény helyszíne 2005 óta, idén is a Parlament lehetett, mely kifejezi a kiemelkedő innovációs eredmények és ezen eredményeket létrehozó alkotók erkölcsi elismerésének országos jelentőségét.

Az ünnepség fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke volt.

Beszámoló letöltése
Sajtóközlemény letöltése


Gábor Dénes-díj átadási ünnepség 2017

BESZÁMOLÓ az ED_17-1-2017-0003 támogatási szerződés teljesítéséről A társadalmi fejlődés csak magas szinten képzett alkotó emberek közreműködésével biztosítható, ezért társadalmi érdek a kutató, fejlesztő, feltaláló, oktató szakemberek kiemelkedő teljesítményének elismerése és sikereik példaként állítása.
Az 1989-ben létrehozott Díj megalapítóinak szándéka a technológiai innováció, a műszaki/mérnöki kutatómunka, az ember által teremtett gépek és anyagi konstrukciók iránti társadalmi figyelem és elismerés felkeltése és megerősítése volt. A tudományos és szellemi teljesítményekre épülő világunkban meg kell erősíteni az anyaggal történő bánás, a technológiai képességek, a műszaki
alkotások és alkotók iránti méltó társadalmi elismerést is.

A Gábor Dénes-díj és annak ma már közel harminc éves története alapvetően erről szól. Az Alapítvány kuratóriuma arra törekszik, hogy a díjátadási ünnepség minden tekintetben méltó legyen ahhoz a teljesítményhez, melyet elismerni szándékozik. A díjátadási rendezvény helyszíne 2005 óta, idén is a Parlament lehetett, mely kifejezi a kiemelkedő innovációs eredmények és ezen eredményeket létrehozó alkotók erkölcsi elismerésének országos jelentőségét. Az ünnepség fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke volt.
Felső sorban: Bakos Gáspár, Buzsáki György, Lingvay József, Németh Huba, Falk György, Koppa Pál, Bozóki Zoltán, Stépán Gábor, Szente Lajos, Középső sorban: Zettwitz Sándor, Balogh Géza, Kövér László, Gál József, Weisz Ferenc Harmadik sorban: Sárdi Dávid Lajos

Díjátadók az átadás sorrendjében:
Kövér László, az Országgyűlés elnöke, → Bakos Gáspár, Buzsáki György és Lingvay József
Lepsényi István államtitkár (NGM) → Balogh Géza (Életmű) és Németh Huba
Pálinkás József elnök (NKFIH) → Falk György, Koppa Pál, Zettwitz Sándor (Életmű)
Lovász László elnök (MTA) → Bozóki Zoltán és Stépán Gábor
Łuszcz Viktor elnök (SzTNH), → Szente Lajos
Bendzsel Miklós korábbi elnök (SzTNH) → Gál József és Weisz Ferenc (In Memoriam Gábor Dénes)
Józsa János rektor (BME) → Sárdi Dávid Lajos
Gyulai József kuratóriumi elnök, valamennyi díjnál

Beszámoló letöltése

Sajtóközlemény letöltése

Gábor Dénes-díj átadási ünnepség 2016

A NOVOFER Alapítvány, az Országgyűlés alelnökének, az illetékes tárcák képviselőinek közreműködésével, a szakmai és tudományos szervezetek felső szintű vezetőinek valamint a sajtó, rádió és televízió képviselőinek jelenlétében nyújtotta át 2016. december 22-én, az Országház Felsőházi termében tartott ünnepségen a Gábor Dénes nevével fémjelzett-díjakat a kiválasztott szakembereknek.
A 2016 évi Gábor Dénes-díjat és a rendezvényt az ED_16-1-2016-0002 szerződés alapján a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 5.000.000,- forinttal támogatta.

A Gábor Dénes-díj átadási ünnepséget dr. Latorcai János úr, az Országgyűlés alelnökének köszöntője nyitotta. Ezt követte prof. Gyulai József kuratóriumi elnök mérnöktársadalomhoz intézett üzenete, majd az alapítót képviselő Jamrik Péter beszéde.

A külhoni alkotónak megítélt elismerést Barabási Albert-László fizikus, hálózatkutató, egyetemi tanár, az MTA külső tagja részére Latorcai János országgyűlési alelnök és Gyulai József kuratóriumi elnök adta át.

Gábor Dénes-díjban részesültek Bagaméry István villamosmérnök, igazgató, Simonyi Sándor gépészmérnök, ügyvezető, Babcsán Norbert mérnök-fizikus, alelnök, Frank Péter gépészmérnök, K+F igazgató, Józsa János építőmérnök, egyetemi tanár, akadémikus, Berényi Antal orvos, neurofiziológus, egyetemi adjunktus, Ürge László vegyész, ügyvezető igazgató, Szabó Csaba Attila villamosmérnök, professor emeritus, Dolhay Balázs orvos, ügyvezető, Meiszel László vegyészmérnök, nyugdíjas tanácsadó.

In Memoriam Gábor Dénes elismerésben részesült Kovács László fizikatörténész, matematika-fizika szakos középiskolai tanár.

A díjak átadásában és a díjazottak eredményeinek méltatásában közreműködtek:
Lepsényi István államtitkár az NGM, Palkovics László államtitkár az EMMI, Lovász László elnök az MTA, Monszpart Zsolt elnökhelyettes a NKFIH, Farkas Szabolcs elnökhelyettes az SzTNH, Vágujhelyi Ferenc elnök az NHIT képviseletében, Bendzsel Miklós az SzTNH korábbi elnöke és valamennyi díjnál Gyulai József a kuratórium elnöke.

Beszámoló letöltése

Sajtóközlemény letöltése

Gábor Dénes-díj átadási ünnepség 2015

A NOVOFER Alapítvány, az Országgyűlés elnökének, az illetékes tárcák képviselőinek közreműködésével, a szakmai és tudományos szervezetek felső szintű vezetőinek valamint a sajtó, rádió és televízió képviselőinek jelenlétében nyújtotta át 2015. december 17-én, az Országház Felsőházi termében tartott ünnepségen a Gábor Dénes nevével fémjelzett-díjakat a kiválasztott szakembereknek.
A 2015 évi Gábor Dénes-díjat és a rendezvényt az ED_15-1-2015-0002 szerződés alapján a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 5.000.000,- forinttal támogatta.

A Gábor Dénes-díj átadási ünnepséget dr. Kövér László úr, az Országgyűlés elnökének köszöntője nyitotta. Ezt követte prof. Gyulai József kuratóriumi elnök mérnöktársadalomhoz intézett üzenete, majd az alapítót képviselő Jamrik Péter beszéde az 1989-ben létrehozott NOVOFER Alapítványról.

A külhoni alkotónak megítélt elismerést Kiss László István gépészmérnök, egyetemi tanár részére Kövér László országgyűlési elnök és Gyulai József kuratóriumi elnök adta át.
Gábor Dénes-díjban részesültek Kistelegdi István építészmérnök, egyetemi tanár, Merkely Béla Péter belgyógyász, kardiológus és klinikai farmakológus szakorvos, egyetemi tanár, Charaf Hassan villamosmérnök, mérnök-közgazdász, egyetemi docens, Mesterházy Ákos agrármérnök, kutatóprofesszor, Kazi Károly villamosmérnök, a BHE Bonn Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, Mészáros Csaba villamosmérnök, az evopro Holding Zrt. elnöke, Hangody László orvos, ortopéd sebész és traumatológus, egyetemi tanár, az MTA tagja, Lacza Zsombor ortopéd-traumatológus szakorvos, a Lacerta Technologies GmbH ügyvezetője, Varjú György villamosmérnök, professor emeritus.

In Memoriam Gábor Dénes elismerésben részesült Ginsztler János gépészmérnök, egyetemi tanár, az MTA tagja, a Magyar Mérnökakadémia ügyvezető elnöke.
A díjak átadásában és a díjazottak eredményeinek méltatásában közreműködtek: Lepsényi István államtitkár az NGM, Palkovics László államtitkár az EMMI, V. Németh Zsolt államtitkár az FM, Pálinkás József elnök a NKFIH, Lovász László elnök az MTA, Bendzsel Miklós elnök az SzTNH, Vágujhelyi Ferenc elnök az NHIT képviseletében és valamennyi díjnál Gyulai József a kuratórium elnöke.

A beszámoló teljes anyaga letölthető

Gábor Dénes-díj átadási ünnepség 2014

A 2014 évi Gábor Dénes-díjat és a rendezvényt az ED_14-1-2014-0009 szerződés alapján a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap 5.000.000,- forinttal támogatja

A társadalmi fejlődés csak magas szinten képzett alkotó emberek közreműködésével biztosítható, ezért társadalmi érdek a kutató, fejlesztő, feltaláló, oktató szakemberek kiemelkedő teljesítményének elismerése és sikereik példaként állítása. Ezt célozzák a különböző szakmai elismerések, amelyek sorában fontosak a civil kezdeményezéssel létrejött díjak. Ilyen a Gábor Dénes-díj is, amelyet 1989-ben alapított az immár 25 esztendős NOVOFER Alapítvány, és napjainkig 193-an részesültek ezen elismerésben. A Gábor Dénestől származó „Találjuk fel a jövőt” jelmondat üzenete napjainkban különösen aktuálissá vált az élet minden területén (fenntartható fejlődés, nyersanyag-, energia- és hulladék gazdálkodás, foglalkoztatottság, gazdaság, stb.), azaz csak a tudatosan alakított jövő hozhat megoldást gondjainkra.

A NOVOFER Alapítvány célja a műszaki-szellemi alkotások, a mérnöki munka, a technológiai fejlesztés terén nyújtott kiemelkedő teljesítmények elismerése. A Gábor Dénes-díj megalapítóinak szándéka egyben a technológiai innováció, a műszaki/mérnöki kutatómunka, az ember által teremtett gépek és létrehozott anyagi konstrukciók iránti társadalmi figyelem és elismerés felkeltése és megerősítése volt. A tudományos és szellemi teljesítményekre épülő világunkban vissza kell állítani, meg kell erősíteni az anyaggal történő bánás, a technológiai képességek, a műszaki alkotások és alkotók iránti méltó társadalmi elismerést is. A Gábor Dénes-díj és annak 25 éves története alapvetően erről szól. Az évente kiosztott díjak jól lefedik az egyes ipari ágazatokat: IT-távközlés; gépipar; energetika; vegyészet-gyógyszeripar; mezőgazdaság-biotechnológia; „egyéb” (üzleti menedzsment, kiemelkedő oktatási teljesítmény).

A beszámoló teljes anyaga letölthető

 

 

Ünnepélyes díjátadás a Parlament Főrendiházi termében

Az ED_13-1-2013-0007 szerződés számú, “Gábor Dénes díjátadó 2013. évi rendezvény előkészítése” című projektet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból 5.000.000,- forinttal támogatja

December 19-én, az Országház Főrendiházi termében tartott ünnepségen, az illetékes tárcák, a szakmai és tudományos szervezetek felső szintű vezetőinek valamint a sajtó, rádió és televízió képviselőinek és közel 500 meghívott vendég jelenlétében vehették át a Gábor Dénes nevével fémjelzett-díjakat a kiválasztott szakemberek.

A Himnusszal kezdődő ünnepséget megelőzően a vendégek megtekinthették a Gábor Dénes interjú filmet majd egy vetített előadás keretében megismerhették a Gábor Dénes-díjjal 1989 óta kitüntetett szakembereket és tájékoztatást kaptak a díjat ill. a rendezvényt támogató szervezetekről.

Az ünnepséget dr. Kövér László úr, az Országgyűlés elnökének köszöntője nyitotta. Ezt követte prof. Gyulai József kuratóriumi elnök úr mérnöktársadalomhoz intézett üzenete, majd az alapítót képviselő Jamrik Péter vezérigazgató úr beszéde.

A külhoniaknak megítélt Gábor Dénes-díjat dr. Kövér László országgyűlési elnök és prof. Gyulai József kuratóriumi elnök adta át.

A további Gábor Dénes-díjak átadásában és a díjazottak eredményeinek méltatásában közreműködtek

Komoróczki István államtitkár a nemzeti gazdasági miniszter képviseletében;
Fónagy János államtitkár, a nemzeti fejlesztési miniszter képviseletében;
Maruzsa Zoltán helyettes államtitkár, az emberi erőforrás miniszter képviseletében;
Pálinkás József a Magyar Tudományos Akadémia elnöke;
Bendzsel Miklós a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke;
Korányi László a Nemzeti Innovációs Hivatal elnökhelyettese;
és valamennyi díjnál
Gyulai József a kuratórium elnöke.

A beszámoló teljes anyaga letölthető