Gábor Dénes Díjasok Klubja

A Klub honlapja >>

A Klub elnöke: Darvas Ferenc, Gábor Dénes díjas, vegyészmérnök, kutató feltaláló

A Klub célkitűzései, küldetése:
A Gábor Dénes-díjjal kitüntetett szakemberek 1997. március 22-én, Göböljáráson megalapították a Gábor Dénes-díjazottak Klubját azzal a céllal, hogy a magyar műszaki értelmiség kiemelkedő tagjainak közösségi életét elősegítsék, a hazai társadalom és a világ műszaki és társadalmi kihívásaira válaszokat fogalmazzanak meg saját maguk és a közvélemény számára. E célkitűzések részeként a Klub fokozott figyelmet fordít az innovációra és az oktatásra. Állásfoglalásokat fogalmaz meg, szakmai véleményezést nyújt a műszaki-, társadalmi-gazdasági ügyekben; tapasztalataival és anyagi eszközeivel segíti a fiatalokat, a jövő nemzedékét. Segíti a Gábor Dénes-díj népszerűsítését, a tudós emlékének ápolását és a hagyatékának gondozását.

A Klub 2019-es évi programjai:
A klub fennállásának 22 éve alatt mindvégig törekedett az innovációs újdonságok bemutatására, az innovációt akadályozó műszaki- gazdasági, társadalmi okok feltárására, előremutató javaslatok megtételére, kiemelt jelentőségű műszaki kérdésekben szakértői vélemények kialakítására, ezek nyilvánosságra hozatalára. Kitüntetett figyelmet fordít Gábor Dénes emlékének ápolására, hagyatékának gondozására, tevékenységével aktívan hozzájárul a díj fennmaradásához. A vezetőség és a klubtagok számára fontos ügyet jelentett a fiatalok, a jövő nemzedékének megszólítása, segítése, oktatása. A klub ezirányú törekvéseit továbbra is kiemelten kezeli, tapasztalataival és anyagi eszközeivel a jövőben is támogatja az ifjakat. A klub elnöke Darvas Ferenc vegyészmérnök. Az Intéző Bizottság tagjai: Dömölki Bálint informatikus, Friedler Ferenc matematikus, Garay Tóth János gépészmérnök, Haidegger Tamás villamosmérnök, Ilinyi János gépészmérnök, Sarkadi Balázs orvos-biológus és Zárda Sarolta közgazdász. A klubtitkár Ács Tünde Fatima kulturális antropológus.

Az évente 3-4 alkalommal megrendezésre kerülő klubestek évtizedes múltra tekintenek vissza, az előadások kivonata a klub honlapján (http://gabordenesklub.hu) megtalálhatóak. A májusi klubnap “Fiatalok a hazai gyógyszerkutatásban” címmel került megrendezésre, ahol Dr. Volk Balázs (Egis Gyógyszergyár Zrt., hatóanyagfejlesztési igazgató) előadásában a gyógyszerhatóanyagok gyártóeljárásának fejlesztését, a folyamatot kísérő analitikai fejlesztés iparjogi megfontolásait mutatta be. Éles János PhD (Richter Gedeon Nyrt., főosztályvezető helyettes), a központi idegrendszer (CNS) megbetegedéseiről szólt. Előadásában hangsúlyozta a gyógyszeripar felelősségét új, hatékony CNS terápiák bevezetésére. Kiemelte, a Richter Gedeon Nyrt. felsővezetése elkötelezett a CNS kutatás mellett. A harmadik előadó, egyben a rendezvény házigazdája Prof. Dr. Keserű György Miklós az MTA TTK Gyógyszerkémiai Kutatócsoport, tudományos tanácsadója az új lehetőségek kiaknázásáról beszélt a kismolekulás gyógyszerkutatásban. A gyógyszerkutatás számára elérhető molekulák körének bővítésre lehetséges megoldásként a mesterséges intelligencia alapú szintézistervezést, az ésszerű és intelligens automatizálást, valamint új reakciók és technológiák hadrendbe állítását javasolta. Az estet Dr. Kotschy András PhD, DSc (Servier Kutatóintézet Zrt., igazgató) „Új célpontok – új kihívások a gyógyszerkutatásban” című prezentációja zárta.

Az első októberi klubnapon a KIP módszertan előrelépéseiről hallhattunk beszámolót Dr. K. Nagy Emese (EKE-Ped. Kar dékán) előadásában. Elmondta, hogy az EFOP 3.10.1 projekt keretében megkezdődött a program bevezetése Ukrajnában, Romániában és Szlovákiában. Az OECD (CERI) közölte, hogy a módszertani hálózatokat vizsgáló Innovative Pedagogies for Powerful Learning által készített lista élén a K. Nagy Emese által vezetett KIP-et alkalmazó iskolák hálózata áll, megelőzve minden más, a világban működő oktatási hálózatot. A Komplex Alapprogram EU projekt keretén belül ezer iskola tanulja és alkalmazza a KIP-et (https://www.komplexalapprogram.hu/). Az esten beszámolókat hallhattunk még a módszert alkalmazó általános iskolai pedagógusoktól, igazgatóktól; Veres Gábor (Hejőkeresztúr, ped.) Tamáska-Varga Ákos (Miskolc, ped.), Erdei Enikő (Pusztadaróc, Románia, ig.), Arató Istvánné (Csemő ig.) Nótár Evelin és Fegyverneki Borsika gimnáziumi tanulók.

A második októberi klubnapon Dr. Heriberto Cabezas, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kutatóprofesszora, az amerikai kormányzat Környezetvédelmi Hivatalának (US-EPA) korábbi vezető munkatársa tartott előadást a fenntarthatóságról mérnöki megközelítésben.