“Fiatal korom óta él egy, a természettudományos világképemmel és – szerintem – a vallással is összeférő elképzelésem az utolsó ítéletről, a mennyről és a pokolról. Ha az élet utolsó pillanatban tényleg villámgyorsan lepereg az élettörténetünk, akkor a lassuló életfolyamatokban egy lelkiismereti állapot “fagy” meg, válik “örökkévalóvá” – a szakmánk nyelvén ez a “quench”. Egy állapot, amelyért dicséret vagy szégyen lenne az osztályrészünk. Ez az időtlenné vált lelkiismereti állapot lehet elégedettség, ha a halálunk valami hősi pillanatban ér – ez lenne a mennyország. Leginkább azonban velemi köztes állapotba kerülhet az ember, mert tett jót is, rosszat is, hanyagságot is, hibáit javítani igyekvő tetteket is. Ezt képzelem a purgatóriumnak. A már megváltozhatatlanság tehetetlenségéből eredő szégyenek, a visszafordíthatatlan bűnök halmaza teheti szörnyűvé, időtlenné váló szenvedéssé, pokollá, az “elfuserált” életeket.
Nos, sok mindenről, ugye, itt nem beszéltem – ezért okozott kellemes állapotot az írás. Hogy azért nem beszéltem-e, mert nem is kérdeztél ilyenekről, nem tudom.
Életem során többször megkérdeztem: “Mit vársz tőlem. Uram, hogy ennyi életet adtál?” Először huszonnégy éves koromban kérdeztem, így…

Confiteur (Sírfelirat)

Most látom, hogy mindent Te küldesz:
a tavaszt, a magányt, mélyre, szívemig.
Uram! Te még talán bélyeget is gyűjtesz,
ugye, ha itt jársz, fölszedsz engem is?!

1957.április 14.”

(Idézet az Ifjan-Éretten-Éltesen önéletrajzi könyvéből.)

2021. február 12-én, életének 88. évében elhunyt Gyulai József Széchenyi-díjas fizikus, az MTA rendes tagja, a BME professor emeritusa, Hódmezővásárhely        díszpolgára, a NOVOFER Alapítvány a Műszaki Szellemi Alkotásért és a Gábor Dénes-díj kuratóriumának nyolc esztendőn keresztüli elnöke.

Gyulai professzor a Szegedi Tudományegyetemen szerzett matematika-fizika szakos tanári diplomát és munkásságát ezen a területen kezdte meg a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Gimnáziumban. Az egyetemen elkezdett lumineszcenciai- és félvezetőtechnológiai munkája vezette a Kísérleti Fizikai Intézet kutatócsoportjához, majd az MTA KFKI ionimplantációs program vezetőjeként lett a félvezető ionsugaras analitika és anyagmódosítás nemzetközileg kiemelkedő tudósa. Az MTA KFKI Anyagtudományi Intézet, majd az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézet igazgatójaként dolgozott. Alapító igazgatóként a nevéhez fűződik a Bay Zoltán Anyagtudományi és Technológiai Intézet létrejötte is. A Budapesti Műszaki Egyetem mellett kutatott, illetve tanított többek között a Kaliforniai Műszaki Egyetemen, a Cornell Egyetemen, az Oszakai Egyetemen.
Az MTA rendes tagjaként számos szakmai bizottság tagja, később az MTA Műszaki Tudományok Osztálya elnökhelyettese, majd két ciklusban is elnöke lett. A Magyar Mérnökakadémia tagja, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat elnöke, majd tiszteletbeli elnöke volt. A Magyar Anyagtudományi Egyesülés elnöke, a Magyar Innovációs Szövetség elnökségének, majd Felügyelő Bizottságának tagja és számos nemzetközi tudományos társaság tagja volt.
Az Akadémiai Díja mellett Széchenyi-díjas, Príma-díjas, Honoris causa Jedlik Ányos-díjas. Munkásságát a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje, majd a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetésekkel ismerték el.  Az In Memoriam Gábor Dénes elismerést 2019-ben vehette át. Hódmezővásárhely díszpolgárává választották.
Halálával nagy űrt hagy maga után úgy a hazai- és nemzetközi tudóstársadalomban, mint a felsőoktatásban. Alapítványunk és a Gábor Dénes-díjasok közössége hűen törekszik tovább vinni Gyulai József felejthetetlen személyiségének szellemét és értékeit.

A teljes riportot a Budavári Schönherz Stúdió oldalán tekinthetik meg: https://bsstudio.hu/video/a-professzor-gyulai-jozsef

Professszor úr átveszi az in Memoriam Gábor Dénes elismerést 2019-ben.